Εντός της ημέρας η κηδεία του ναζί εγκληματία πολέμου Πρίμπκε;

Εντός της ημέρας η κηδεία του ναζί εγκληματία πολέμου Πρίμπκε;

Το βράδυ της Δευτέρας είναι πιθανό να τελεσθεί τελικώς η κηδεία του γερμανού πρώην αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος πέθανε στην Ρώμη την Παρασκευή σε ηλικία 100 ετών.

Ο Πρίμπκε είχε βασικό ρόλο στην εκτέλεση 345 αμάχων πολιτών, την άνοιξη του 1944, σε αντίποινα για ενέδρα εναντίον 33 γερμανών στρατιωτών από τους ιταλούς αντιφασίστες αντάρτες.

Η ιταλική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη την οποία και εξέτιε σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Γερμανός δεν είχε μετανοήσει ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε. Για τον λόγο αυτό, η Ένωση Ιταλών Ανταρτών που πολέμησαν τον ναζιφασισμό, η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης αλλά και ο δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης, Ινιάτσιο Μαρίνο, τάχθηκαν εναντίον της τέλεσης δημόσιας, «ανοικτής» κηδείας και της ταφής του Πρίμπκε στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του ναζί πρώην αξιωματικού, τόνισε ότι «η κηδεία θα τελεστεί ιδιωτικώς χωρίς να θιγεί η ευαισθησία κανενός», και πρόσθεσε ότι μπορεί να επιλεγεί «την Τρίτη ή και τη Δευτέρα σε μια προτεσταντική εκκλησία που να επιτρέπει στο εσωτερικό της να λάβει χώρα μια κηδεία με καθολικό ιερέα».

Ο κ. Τζακίνι εξήγησε ότι «η ταφή του λειψάνου του Πρίμπκε δεν θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Ιταλία».

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, Ρικάρντο Πατσίφιτσι, δήλωσε ότι «αν επιτραπεί δημόσια κηδεία, ακόμη και σε ανοικτό χώρο, τα μέλη της κοινότητάς του είναι έτοιμα να κατέβουν στον δρόμο».

Ο γιος του Πρίμπκε από την Αργεντινή δήλωσε, εξάλλου, ειρωνικά ότι «θα μπορούσαν να θάψουν τον πατέρα του στο Ισραήλ».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο