Παρά την πίεση χρόνου που υπάρχει στο επίπεδο της οικονομίας, οι συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της νέας βουλής της Ιρλανδίας ενδέχεται να παραταθούν και πέραν της προθεσμίας του σαββατοκύριακου, ανακοίνωσαν οι Εργατικοί σήμερα.

Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το κεντροδεξιό Fine Gael από την Δευτέρα, μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος Fianna Fail στις βουλευτικές εκλογές λόγω της οργής των ψηφοφόρων για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Τα κόμματα δέχονται πιέσεις να συνάψουν το συντομότερο συμφωνία ώστε η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την άμβλυνση των σκληρών όρων που συνοδεύουν το δάνειο ύψους 85 δις δολαρίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ).

Οι Εργατικοί σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση των μελών του κόμματος για να εγκριθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα την Κυριακή αλλά η συνάντηση αυτή ακυρώθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Τόνι Χέφερναν.

‘Θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν κι έχει επιτευχθεί προγραμματική συμφωνία ως τότε (την Κυριακή). Αυτό απλά δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή’, δήλωσε.

Η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εθνικής οικονομίας Τζόαν Μπέρτον δήλωσε ότι η συνάντηση ενδέχεται να γίνει την Τρίτη. Το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να παραταθούν ως την επόμενη εβδομάδα οφείλεται στο ότι γίνονται εσπευσμένα και δεν αποτελούν ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις (των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας) πάνε άσχημα, είπε ο Χέφερναν.

Οι συνομιλίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να ορκιστεί και να αναλάβει νέα κυβέρνηση κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής την Τετάρτη, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα The Irish Times έγραψε ότι τα δύο κόμματα έχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και το ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων βρίσκονται στο εξωτερικό για συνομιλίες με στελέχη σημαντικών χωρών-μελών της ΕΕ σήμερα. Ο Έντα Κένι του Fine Gael βρίσκεται στο Ελσίνκι όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κυρίως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο ηγέτης των Εργατικών Έιμον Γκίλμορ βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.