current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση08:04

Μιανμάρ: Η έκρηξη σε ξενοδοχείο της Ρανγκούν οφείλεται σε βραδυφλεγή βόμβα

Η έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό μιας Αμερικανίδας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, προκλήθηκε από “βραδυφλεγή βόμβα”, επιβεβαίωσε σήμερα αστυνομική πηγή.

Δημοσίευση 08:04’
αρθρο-newpost

Η έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό μιας Αμερικανίδας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, προκλήθηκε από “βραδυφλεγή βόμβα”, επιβεβαίωσε σήμερα αστυνομική πηγή.

Η έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό μιας Αμερικανίδας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, προκλήθηκε από «βραδυφλεγή βόμβα», επιβεβαίωσε σήμερα αστυνομική πηγή.

«Ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα, ένα ξυπνητήρι ήταν συνδεδεμένο» στον μηχανισμό της, δήλωσε σήμερα ο αστυνομικός αυτός που είχε μεταβεί τη νύχτα στο σημείο της έκρηξης μέσα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Traders.

Η χώρα έχει συγκλονιστεί τις τελευταίες ημέρες από σειρά μυστηριωδών εκρήξεων αυτοσχέδιων μηχανισμών που προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη.

«Τουλάχιστον τρία άτομα συνελήφθησαν» στο πλαίσιο της έρευνας για τα περιστατικά αυτά, μεταξύ των οποίων ο προηγούμενος ένοικος του δωματίου του ξενοδοχείου Traders που ήταν ο στόχος, σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή.

«Ο άνδρας που διέμενε στο δωμάτιο πριν από την αμερικανική οικογένεια συνελήφθη γιατί υπάρχουν υποψίες σε βάρος του. Συνελήφθη στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Μον νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά είναι πολύ νωρίς να λεχθεί πως αυτός τοποθέτησε τη βόμβα», διευκρίνισε η αστυνομική πηγή.

Η έκρηξη στο Traders σημειώθηκε σε στιγμή που κλίμα ανησυχίας επικρατεί μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις των οποίων οι δράστες δεν έχουν εντοπισθεί.

Την Παρασκευή ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν και ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε σε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ξενώνα της πόλης Ταουνγκού, 65 χλμ. από την πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δύο ακόμη μηχανισμοί εξερράγησαν την Κυριακή στη Ρανγκούν: ο ένας σε στάση λεωφορείου και ο δεύτερος ήταν τοποθετημένος κάτω από φορτηγό. Ο τελευταίος προκάλεσε τον τραυματισμό δύο εφήβων, σύμφωνα με τις αρχές.

Δύο αυτοσχέδιοι μηχανισμοί επίσης βρέθηκαν τη Δευτέρα στη Ρανγκούν και στο Μανταλάι, σύμφωνα με τον στρατηγό Μιν Αούνγκ της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας της εθνικής αστυνομίας.

Επιπλέον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε εστιατόριο και κοντά σε μια παγόδα στην περιοχή Σαγκάινγκ, δήλωσε ο στρατηγός Αούνγκ σημειώνοντας ότι οι αρχές ξεκινούν από την αρχή πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβα. “Είναι ακόμη πολύς νωρίς να πούμε ποιος ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές”, επανέλαβε σήμερα.

Οι εκρήξεις ήταν σχετικά σύνηθες φαινόμενο επί του πρώην στρατιωτικού καθεστώτος, το οποίο τις απέδιδε σε ένοπλες οργανώσεις των μειονοτήτων.

Οι εκρήξεις μειώθηκαν σημαντικά μετά τη διάλυση της χούντας το 2011 και την έναρξη θεαματικών μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση, η οποία κυρίως έχει συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες με τις μεγαλύτερες ανταρτικές οργανώσεις.

Ωστόσο η χώρα, στη μεγάλη της πλειοψηφία βουδιστική, πλήττεται από το 2012 από ένα συνεχές κύμα βίας μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε συνολικά 250 ανθρώπους και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 140.000 Βιρμανών, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι.


σχετικα αρθρα