Έξι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν άρχισαν σήμερα τις πρώτες εδώ και έξι μήνες διαπραγματεύσεις τους, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς διπλωμάτες μια σπάνια ευκαιρία για να αρχίσει η διευθέτηση της δεκαετούς διένεξης σχετικά με τις πυρηνικές προθέσεις της Τεχεράνης.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ιράν διατύπωσε προτάσεις. Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, δήλωσε πως το Ιράν παρουσίασε τις ιδέες σε "power point", αλλά δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες και είπε μόνο πως οι ειδικοί που συνοδεύουν την Άστον και τους απεσταλμένους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, θα τις αναλύσουν γρήγορα. Ο Μαν πρόσθεσε πως "συγκρατημένη αισιοδοξία" επικρατεί στην αρχή της διήμερης συνάντησης.

"Ελπίζω ότι τώρα είναι πράγματι καιρός για χειροπιαστά αποτελέσματα", τόνισε ο εκπρόσωπος.

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης που πραγματοποιείται στη Γενεύη, οι έξι δυνάμεις --οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία-- θα ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Η εκλογή του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί, τον Ιούνιο στο Ιράν, δημιούργησε ελπίδες στη Δύση ότι μπορεί να καταστεί δυνατή η σύναψη μιας συμφωνίας, εν μέρει εξαιτίας των επιπτώσεων από τις κυρώσεις οι οποίες παραλύουν την ιρανική οικονομία.

"Οι συνομιλίες άρχισαν", δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης. Διεξάγονται σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών ή υφυπουργών Εξωτερικών υπό την προεδρία της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Ο ιρανός υπουργός Μοχαμάντ Τζαβάν Ζαρίφ πρόκειται κατ' αρχάς να παρουσιάσει "έναν οδικό χάρτη" που προτείνεται από το Ιράν.

Σύμφωνα με τις ελάχιστες ενδείξεις που έχουν παράσχει οι Ιρανοί, ο στόχος θα είναι να υπάρξει μια συμφωνία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με ένα πρώτο σταθμό σε έναν ή δύο μήνες. Ο Ζαρίφ έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί γρήγορα μια νέα σύνοδος σε επίπεδο υπουργών.

Από ιρανικής πλευράς, η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί στη συνέχεια από τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Για πρώτη φορά η αμερικανική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Γουέντι Σέρμαν, συνοδεύεται από αρμόδιους για την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η παρουσία αυτή ερμηνεύεται από αμερικανούς εμπειρογνώμονες ως ένδειξη ανοίγματος της Ουάσινγκτον.

Η Άστον δήλωσε πως περιμένει από το Ιράν να παρουσιάσει νέες ιδέες ως απάντηση σε μια προσφορά που τού έγινε τον Απρίλιο. Το σχέδιο προβλέπει τη χαλάρωση μερικών κυρώσεων, με αντάλλαγμα περιορισμούς στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου εκ μέρους του Ιράν και μεγαλύτερη διαφάνεια στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις να απορρίψουν μια μερική συμφωνία με το Ιράν στη Γενεύη.

"Το Ισραήλ καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην καταλήξει σε μια μερική συμφωνία με την οποία δεν θα επιτυγχάνετο η πλήρης διάλυση του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος", ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.