current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:33

Ολοκληρώνεται το προσκύνημα στη Μέκκα

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι μετείχαν σήμερα στο τελετουργικό του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά στην Μίνα.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι μετείχαν σήμερα στο τελετουργικό του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά στην Μίνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι μετείχαν σήμερα στο τελετουργικό του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά στην Μίνα, κατά την τελική φάση του προσκυνήματος στη ιερή πόλη της Μέκκας, που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Άντχα (της θυσίας), η οποία τιμάται από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Το τελετουργικό σηματοδοτεί το τέλος του Χατζ, του προσκυνήματος στην Μέκκα, το οποίο φέτος συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύριο πιστούς έναντι 3,2 εκατομμυρίων το 2012.

Οι άνδρες ντυμένοι στα λευκά και οι γυναίκες με ενδυμασία που καλύπτει όλο το σώμα εισήλθαν από τα ξημερώματα στην κοιλάδα της Μίνα. Άρχισαν να πετούν βότσαλα σε στήλες που συμβολίζουν τον Σατανά, ένα τελετουργικό που μπορεί να διαρκέσει τρεις ημέρες αλλά μπορεί και να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες.

Οι πιστοί διανυκτέρευσαν στην κοιλάδα που βρίσκεται στη Μουζνταλίφα, αφού είχαν προσευχηθεί όλη μέρα χθες στο όρος Αραφάτ, στην πιο δυνατή στιγμή του προσκυνήματός τους.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε φέτος στο ήμισυ τον αριθμό των προσκυνητών, επικαλούμενη δυο λόγους: τον κίνδυνο επιδημίας που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός MERS του οποίου αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία, και τις εργασίας επέκτασης των ιερών τόπων της Μέκκας.

Οι σαουδαραβικές αρχές δήλωσαν ότι κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό δεν καταγράφηκε μεταξύ των προσκυνητών, παρότι τους τελευταίους μήνες ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 60 ανθρώπων στον κόσμο, εκ των οποίων 51 στη Σαουδική Αραβία.

Η έναρξη του τελετουργικού του λιθοβολισμού του Σατανά συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Άντχα, της Γιορτής της Θυσίας.

Κατά το παρελθόν το τελετουργικού του λιθοβολισμού του Σατανά σημαδεύτηκε από συνωστισμούς και μια πυρκαγιά που είχαν προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες στην πόλη της κοιλάδας της Μίνα. Οι σαουδαραβικές αρχές έκτοτε χρησιμοποιούν αλεξίπυρες σκηνές για την φιλοξενία των προσκυνητών.


σχετικα αρθρα