Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, στο αεροδρόμιο της Βιέννης ο Μίροσλαβ Σίποβιτς, εις βάρος του οποίου οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν ασκήσει δίωξη για ανάμειξή του σε οικονομικό σκάνδαλο σε πρώην κρατική εταιρεία της ΠΓΔΜ.

Ο Μίροσλαβ Σίποβιτς είχε δηλώσει ότι θα επέστρεφε σήμερα στα Σκόπια, μέσω Βιέννης, από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο ίδιος δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βιέννης ενώ περίμενε πτήση για τα Σκόπια. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία στη Βιέννη του είπε πως θα κρατηθεί για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια θα εκδοθεί στα Σκόπια. 

Η σύλληψή του στο αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας φέρεται να έγινε κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν, χθες, οι αρχές της ΠΓΔΜ.

Ο Μίροσλαβ Σίποβιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τσένταρ (περιφερειακός δήμος στο κέντρο των Σκοπίων, στον οποίο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές επικράτησε η αντιπολίτευση) και στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση που ερευνούν οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο στην εταιρεία "Masino Promet" και έχει σημειώσει ότι η δίωξη του έχει πολιτικά και μόνο κίνητρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ άσκησε διώξεις εις βάρος 12 ατόμων για την επίμαχη υπόθεση σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της "Masino Promet" την περίοδο 2008-2011. Ο ανακριτής έκρινε προφυλακιστέους επτά από τους συλληφθέντες, καθώς και τον Σίποβιτς, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη, ενώ οι άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η σύλληψη του Σίποβιτς αναμένεται να οδηγήσει στα άκρα την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

Μόλις χθες, ο αρχηγός της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) Ζόραν Ζάεβ ζήτησε από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ να ακυρώσουν την απόφασή τους για την προφυλάκιση του Μίροσλαβ Σίποβιτς για φερόμενη ανάμειξή του σε οικονομικό σκάνδαλο στην εταιρεία "Masino Promet", προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η αντιπολίτευση θα αντιδράσει δυναμικά, με όσα δημοκρατικά μέσα έχει στη διάθεση της.

 Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βρίσκεται πίσω από τη δίωξη εις βάρος του Σίποβιτς, με στόχο, όπως υποστηρίζει, τον εκφοβισμό της δημοτικής αρχής του Δήμου του Τσένταρ, ώστε να μην αποκαλυφθεί το "οικονομικό έγκλημα" της κυβέρνησης σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο "Σκόπια 2014" (ανάπλαση και μνημιοθέτηση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων).