Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ζήτησε σήμερα από τις ιταλικές αρχές να "κρατήσουν" στο έδαφός τους τους μετανάστες που έχουν φτάσει από την Τυνησία από τον Ιανουάριο και προσπαθούν να περάσουν από την Ιταλία στη Γαλλία.

"Επιθυμούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις από τους ιταλούς φίλους μας ότι θα συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Είναι ευθύνη της χώρας υποδοχής. Τους ζητάμε να κρατήσουν τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στο έδαφός τους και να δέχονται αυτούς που τους στέλνουμε πίσω", δήλωσε ο Γκεάν σε συνέντευξη Τύπου από τη Νίκαια.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι από τους 436 παράνομους μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων είναι Τυνήσιοι, που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο στο διαμέρισμα των Θαλάσσιων Άλπεων, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Νίκαια, οι 250 έχουν επιστρέψει στην Ιταλία.

Ο Γκεάν έχει μεταβεί στα γαλλοϊταλικά σύνορα εξαιτίας της ιδιαίτερης αύξησης του αριθμού των τυνήσιων μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν απο την Ιταλία στη Γαλλία εδώ και ένα μήνα.

Χθες η Ιταλία έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να στήσει στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50.000 άτομα, με στόχο να ανακόψει τα κύματα λαθραίας μετανάστευσης.