Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες απένειμε ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μια ομάδα του Πανεπιστημίου Μπράουν της πολιτείας Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ για την πρωτοποριακή της επιστημονική έρευνα για τον εγκέφαλο.

Ο Πέρες επιζητεί το Ισραήλ να πρωτοστατήσει παγκοσμίως στην έρευνα για τον εγκέφαλο και το βραβείο αυτό, που τιτλοφορείται BrainTech Israel και το εμπνεύστηκε ο ίδιος, είναι μια νέα τιμητική διάκριση, η οποία απονεμήθηκε για πρώτη φορά σήμερα σε διήμερη διάσκεψη που έγινε στο Τελ Αβίβ.

Για το βραβείο αυτό υπήρχαν 10 υποψηφιότητες, οι οποίες δεν ήταν όλες ισραηλινές.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Μπράουν, της οποίας ηγείται ο νευροεπιστήμονας Τζον Ντόναχιου, έφτιαξε ένα εμφύτευμα για να ελέγχει τα ρομποτικά και προσθετικά χέρια για την περίπτωση ενός θύματος εγκεφαλικού που είχε υποστεί παράλυση, το οποίο μπόρεσε έπειτα από αυτό να σερβίρει στον εαυτό του έναν καφέ για πρώτη φορά σε 15 χρόνια.

«Το εργαστήριό μας ερευνά πως ο εγκέφαλος λειτουργεί για τις εκούσιες συμπεριφορές και πως η γνώση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από παράλυση», εξηγεί ο καθηγητής Ντόναχιου στην ιστοσελίδα του.

«Μετατρέψαμε τα πορίσματά μας σε μια κλινική εφαρμογή στην οποία οι άνθρωποι με παράλυση μπορούν να χρησιμοποιήσουν απευθείας τους νευρώνες τους για να ελέγξουν συσκευές», επισημαίνει.

Υποψηφιότητα για το βραβείο αυτό, το οποίο χρηματοδοτούν ιδιώτες δωρητές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, μπορούν να θέσουν ερευνητές από όλον τον κόσμο.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Israel Brain Technologies (IBT), που το απονέμει, ελπίζει το βραβείο αυτό να αναδείξει το Ισραήλ ως έναν διεθνή κόμβο για την έρευνα για τον εγκέφαλο.