Τα βήματα που γίνονται για να διασφαλιστεί γρήγορος και αποτελεσματικός τερματισμός του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τεοντόρ Μερόν τονίζοντας ότι οι υποθέσεις στο εφετείο θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2017.

Παρουσιάζοντας την 20η ετήσια έκθεση για το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Μερόν ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη οι δίκες του πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινας, Γκόραν Χάτζιτς και του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, (SRS) Βόισλαβ Σέσελι.

Ο πρόεδρος του ICTY σημείωσε ότι από την 1η Αυγούστου του 2012 έως την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη ετήσια περίοδο.

Ο κ. Μερόν τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι δίκες σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση "Τζόρτζεβιτς" και η υπόθεση "Σαϊνοβιτς" και στις αρχές του 2015 τέσσερις άλλες υποθέσεις στο εφετείο. Στα μέσα του 2017 αναμένεται να έχει κλείσει στο εφετείο και η υπόθεση "Πρλιτς", συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Μερόν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του επειδή "παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τα μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με αφοσίωση και φροντίδα, που επιτρέπουν στο ICTY να εκπληρώσει την εντολή που του έχει ανατεθεί".

Ο πρόεδρος του ICTY υπογράμμισε ότι το δικαστήριο, ολοκληρώνοντας το έργο του, "θα αφήσει πίσω του έναν κόσμο αναμορφωμένο: έναν κόσμο στον οποίο, χάρη στο νέο μηχανισμό και τη δέσμευση και την επιμονή των μελών της διεθνούς κοινότητας σε θέματα διεθνούς δικαιοσύνης-οι προσδοκίες όσον αφορά τις αρχές της ηθικής υπευθυνότητας για εκείνους που κατηγορούνται για αγριότητες θα παραμείνουν ο κανόνας και το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να υπερισχύει".

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ίδρυσε στις 22 Δεκεμβρίου του 2010 το Μηχανισμό για τα διεθνή ποινικά δικαστήρια, ο οποίος θα αναλάβει λειτουργίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και του Διεθνούς ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία μετά τη λήξη της εντολής τους.

TAGS