Ο αντιπρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), παρά την έκκληση της Αφρικανικής Ένωσης να αναβληθεί η δίκη του και να ανασταλούν οι διώξεις εναντίον του προέδρου της χώρας Ουχούρου Κενυάτα.

Ο Ρούτο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Χάγη ότι θα προτιμούσε να συνεχιστεί η δίκη του, που ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να μην είναι παρών, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στην Κένυα.

Οι Ρούτο και Κενυάτα διώκονται για το φερόμενο ρόλο τους στις πολιτικοεθνοτικές βιαιότητες που είχαν σημειωθεί μετά τις προηγούμενες κενυατικές προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Το ΔΠΔ τους έχει απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αντίς Αμπέμπα αποφασίστηκε η Ένωση να ζητήσει την αναστολή των διώξεων εναντίον του Κενυάτα βάσει του άρθρου 16 του Καταστατικού της Ρώμης, που επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει από το ΔΠΔ την αναστολή οποιασδήποτε έρευνας ή δίωξης για ένα χρόνο.

Η δίκη του Κενυάτα αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου.

«Θα εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό, ώστε η υπόθεση να μπορέσει να αναβληθεί, όμως θα προτιμούσαμε να λάβουμε μια απόφαση από το ΔΠΔ ώστε να μην είναι απαραίτητο να είμαι συνεχώς παρών στη δίκη», δήλωσε ο Ρούτο στους δημοσιογράφους.

TAGS