Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η απαγόρευση της πλατφόρμας ιστολογίων blogspot (blogger.com), μετά από δικαστική απόφαση που ακολούθησε καταγγελία για παράνομες μεταδόσεις αγώνων ποσοσφαίρου σε συγκεκριμένα blogs.

To δικαστήριο του Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, προχώρησε στην απόφαση αυτή, μετά από μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που υπέβαλε το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Digiturk, όταν διαπίστωσε ότι ορισμένοι αγώνες μεταδίδονταν σε ιστολόγια πειρατικά.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στην Τουρκία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Google για να φιλοξενούν και να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους ιστολόγια, ενώ, 18 εκατομμύρια χρήστες από την Τουρκία επισκέπτονται κάθε μήνα αυτά τα ιστολόγια.

Ο δικαστής επικαλέστηκε τη νομοθεσία που ισχύει στην Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία επιτρέπει την καθολική απαγόρευση μιας υπηρεσίας στο Διαδίκτυο.

Η Google επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή της, την ισχύ της απόφασης, δείχνοντας ενοχλημένη από τους χειρισμούς της υπόθεσης από την τουρκική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου, δημοσιογραφικών ενώσεων και ακτιβιστών για τα ψηφιακά δικαιώματα, οι οποίοι έκαναν λόγο για λογοκρισία.