Δύο τούρκοι πιλότοι των Τουρκικών Αερογραμμών που είχαν απαχθεί στις αρχές Αυγούστου στον Λίβανο εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα από ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Στο βίντεο, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε σύμφωνα με τους ίδιους χθες Δευτέρα, ο Μουράτ Ακπινάρ και ο Μουράτ Αγκτσά —που απήχθησαν στις 9 Αυγούστου όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο λεωφορείο που μετέφερε μέλη του πληρώματος αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών από το αεροδρόμιο της Βηρυτού προς ένα ξενοδοχείο— δήλωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι τους λείπουν οι οικογένειές τους.

Οι απαγωγείς τους απαίτησαν η Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους σύρους εξεγερμένους ώστε να απελευθερωθούν οι εννέα λιβανέζοι σιίτες που απήχθησαν τον Μάιο του 2012 στη Συρία.

Οι δύο άνδρες φαίνονται χλωμοί και λίγο νευρικοί στις εικόνες του βίντεο που μεταδόθηκε από το LBC.

«Είμαστε μία ημέρα πριν το Μπαϊράμι (η τουρκική ονομασία της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα). Θα ήθελα να βρίσκομαι σπίτι μου. Είμαι καλά», δήλωσε ο Ακπινάρ.

«Είμαι σώος και αβλαβής. Η οικογένειά μου, τα παιδιά μου, η πατρίδα μου μού λείπουν», σημείωσε ο Αγκτσά.

Στις 30 Αυγούστου οι δύο πιλότοι είχαν δηλώσει σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο ότι «είναι καλά στην υγεία τους» και ότι αναμένουν να αφεθούν ελεύθεροι «το συντομότερο δυνατό».

Οι δύο πιλότοι είχαν απαχθεί σε μια περιοχή του Λιβάνου, την οποία ελέγχει η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τους πιλότους, οι απαγωγείς τους εξήγησαν ότι η Τουρκία, που υποστηρίζει τους σύρους εξεγερμένους, είναι «η μοναδική χώρα που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση» των λιβανέζων προσκυνητών.

Δικαστήριο του Λιβάνου έχει ζητήσει τη σύλληψη δέκα ανθρώπων που καταζητούνται για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή, ενώ έχει ήδη συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις.

Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην απαγωγή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια λιβανέζικη σιιτική οργάνωση με την ονομασία «Οι επισκέπτες του ιμάμη αλ-Ριντά».