Άγνωστοι ξυλοκόπησαν ολλανδό διπλωμάτη στη Μόσχα, μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν απαίτησε συγγνώμη για την επίθεση εναντίον ενός ρώσου διπλωμάτη στην Ολλανδία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τον ρώσο πρέσβη στην Ολλανδία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

Η επίθεση της Μόσχας έμοιαζε με αυτή κατά του ρώσου διπλωμάτη στη Χάγη, ο οποίος χτυπήθηκε άσχημα στο σπίτι του, μπροστά στα παιδιά του, από ένοπλους δράστες. Η ρωσική πρεσβεία είπε ότι ξυλοκοπήθηκε με ένα αστυνομικό γκλοπ, κάτι που δεν σχολίασαν οι ολλανδικές αρχές.

Ο ολλανδός διπλωμάτης ανέφερε πως αγνωστοί δράστες εισέβαλαν στο διαμέρισμά του, χτυπώντας τον και αφήνοντας «μια καρδιά με τα γράμματα LGBT» στον τοίχο του σπιτιού, δήλωσε στο Interfax ρωσική αστυνομική πηγή.

Το LGBT είναι ένα αρκτικόλεξο από τις λέξεις λεσβίες, γκέι , αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ. Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο διπλωμάτης υπέστη μόνο μικροτραυματισμούς. Πηγή της αστυνομίας στη Μόσχα είπε στο Interfax ότι δεν ζήτησε ιατρική περίθαλψη.

Η κλήτευση του ρώσου πρεσβευτή από τον υπουργό Εξωτερικών Φράνς Τίμερμανς, όπως μετέδωσε το ολλανδικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, ήταν η τελευταία σε μια σειρά από διπλωματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της Ολλανδίας και της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ολλανδία ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα κρατά παράνομα ακτιβιστές που ήταν πάνω σε ένα ολλανδικό πλοίο της Greenpeace με το οποίο διαμαρτύρονταν κατά της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική. Η Ρωσία συνέλαβε 30 ακτιβιστές επί του πλοίου, μεταξύ των οποίων δύο ολλανδούς πολίτες, και τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πειρατεία, που επισύρουν ποινή φυλάκισης 15 ετών.

TAGS