Νέα και παλαιότερα θέματα - τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η προσφυγή και η αντιπροσφυγή για γενοκτονία που κατέθεσαν η Κροατία και η Σερβία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τα προβλήματα με την κυριλλική γραφή στο Βούκοβαρ, τα εγκλήματα πολέμου, το ζήτημα των αγνοουμένων και οι συντάξεις των προσφύγων - θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς με την ηγεσία της Σερβίας.

Ο κ. Γιοσίποβιτς θα συναντηθεί αρχικά με τον Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς και θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και παρουσία των δύο προέδρων θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας των Σχολών Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ.

Ο πρόεδρος της Κροατίας θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον πρόεδρο της Σερβικής Βουλής, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και θα μιλήσει στους βουλευτές.

Στις σχέσεις των δύο χωρών υπάρχουν άλυτα ζητήματα, αλλά οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν την ετοιμότητα να τα επιλύσουν και τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γιούταρνι Λιστ" του Ζάγκρεμπ, εκτίμησε ότι οι διακρατικές σχέσεις Σερβίας - Κροατίας "είναι καλύτερες από ποτέ" επειδή, όπως τόνισε, "είναι πιο ειλικρινείς από ποτέ".

"Φυσικά, όλα μπορούν να διορθωθούν, να κλείσουμε την ατσάλινη πόρτα του παρελθόντος μας και να την αφήσουμε στην ιστορία, να στραφούμε στο παρόν και στο μέλλον" υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Γιοσίποβιτς συναντήθηκαν αρκετές φορές στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων. Ο πρόεδρος της Σερβίας παρέστη στους εορτασμούς με αφορμή την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ τον Ιούλιο, αλλά η σημερινή είναι η πρώτη διμερής από τότε που ο κ. Νίκολιτς, τον Μάιο του περασμένου έτους, ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι η Σερβία και η Κροατία είναι προσανατολισμένες στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και σε ό,τι αφορά την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων σίγουρα δεν θα χρησιμοποιήσει εκβιασμούς για να φθάσει σε κάποιο στόχο.

Οι αμοιβαίες προσφυγές της Σερβίας και της Κροατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου. 

Η σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Στανισλάβ Πακ Στάνκοβιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Free Europe" ότι η επίσκεψη του Κροάτη προέδρου είναι σημαντική για τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και αποτελεί σαφές μήνυμα ότι στην περιοχή υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Η κ. Πακ Στάνκοβιτς ανέφερε ότι το μήνυμα από την Κροατία πως αυτή τη στιγμή το Ζάγκρεμπ δεν σκοπεύει να αποσύρει την προσφυγή για γενοκτονία ήταν έκπληξη για το Βελιγράδι.

"Εμείς περιμέναμε να αποσυρθεί η κροατική προσφυγή και ήμασταν έτοιμοι, αν γινόταν αυτό να αποσύρουμε και τη δική μας. Ωστόσο όσο η διαδικασία προχωρά οι νομικοί εμπειρογνώμονές μας θα ασχολούνται με την υπόθεση" τόνισε η σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι, παρακολούθησε την σερβική πρεμιέρα όπερας της ακαδημαϊκού Ισιντόρα Ζέμπελιαν στο Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο.

Ο κ. Γιοσίποβιτς είναι και συνθέτης κλασσικής μουσικής, και ήταν γνωστός στο κοινό του Βελιγραδίου ως δημιουργός πριν γίνει πρόεδρος της γειτονικής χώρας και στους Σέρβους συνθέτες από τις συμμετοχές του στο Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στην κροατική πόλη Οπάτια.