Η σύλληψη στην Γαλλία μιας μαθήτριας Ρομά η οποία μόλις είχε σχολάσει από το σχολείο της κι απελάθηκε στην συνέχεια στο Κόσοβο πυροδότησε σήμερα μια έντονη πολεμική και προκάλεσε έντονες επικρίσεις για τον Σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξεπουλάει τις «αξίες» της αριστεράς.

Η υπόθεση αυτή, η οποία προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στην συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σημειώνεται μετά τις πρόσφατες κατηγορίες για ρατσισμό που διατυπώθηκαν κατά του υπουργού Μανουέλ Βαλς, που είναι ανερχόμενο αστέρι της αριστεράς και η πολιτική προσωπικότητα που εμφανίζονται να προτιμούν οι Γάλλοι.

Υιοθετώντας έναν «μπλερισμό» αλά γαλλικά, ο Βαλς είχε ήδη σοκάρει τον Σεπτέμβριο ένα κομμάτι της αριστεράς αμφισβητώντας την ικανότητα και την βούληση για την ενσωμάτωση των 20.000 Ρομά που ζουν στην Γαλλία.

Η πολιτική του υπουργού δέχθηκε εκ νέου πυρά αυτήν την εβδομάδα όταν μια ένωση που αγωνίζεται κατά των απελάσεων παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, το Δίκτυο Παιδείας Χωρίς Σύνορα (RESF), αποκάλυψε ότι η αστυνομία συνέλαβε στις 9 Οκτωβρίου την Λεονάρντα, μια 15χρονη Ρομά που κατάγεται από το Κόσοβο, κατά το σχόλασμα του σχολείου της. Σύμφωνα με το RESF, η μαθήτρια, η οποία μαζί με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια της είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος, συνελήφθη στην ανατολική Γαλλία από αστυνομικούς καθώς βρισκόταν μαζί με τους συμμαθητές της μέσα σε σχολικό λεωφορείο.

Σύμφωνα με την μαρτυρία μιας εκπαιδευτικού που βρισκόταν επίσης μέσα στο σχολικό, την οποία επικαλείται το RESF, ο δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σχολείο τηλεφώνησε στην έφηβη και ζήτησε από τους καθηγητές να σταματήσουν το σχολικό λεωφορείο. «Του είπα ότι δεν μπορεί να μου ζητάει ένα τέτοιο πράγμα επειδή το βρίσκω εντελώς απάνθρωπο», διηγήθηκε η ίδια.

Το σχολικό τελικά σταμάτησε σε έναν χώρο στάθμευσης, όπου πήγαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν την 15χρονη. Οι καθηγητές του σχολείου, στο οποίο πήγαινε η Λεονάρντα και μια από τις αδελφές της, δήλωσαν «βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να σταλούν παιδιά που κατάγονται από την μειονότητα των Ρομά σε χώρες τις οποίες ούτε καν γνωρίζουν και δεν μιλούν την γλώσσα τους».

Η πολεμική κλιμακώθηκε ακόμη πιο γρήγορα καθώς αναδεικνύει τις συγκρούσεις εντός της αριστεράς, οι αξίες της οποίας για την υποδοχή και τον ανθρωπισμό απέναντι στους ξένους διακυβεύονται από την άσκηση της εξουσίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να δεχθεί τους πρόσφυγες, αυτούς που δεν έχουν χαρτιά και τους ξένους σε έναν καιρό οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας.

Ο Μανουέλ Βαλς αμύνθηκε λέγοντας ότι εφαρμόζει «με αυστηρότητα τις αποφάσεις απομάκρυνσης, επιβλέποντας σχολαστικά την τήρηση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ξένων που αποτελούν το αντικείμενο ενός μέτρου απομάκρυνσης».

Όμως σήμερα το πρωί, την ώρα που οι επικρίσεις αυξάνονται στους κόλπους του ιδίου του κόμματός του, ο Βαλς ξεκίνησε μια «διοικητική έρευνα» για τις «συνθήκες» απέλασης της μαθήτριας.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν υπογράμμισε σε ένα μήνυμά του στο Twittter ότι η αριστερά «δεν θα πρέπει να συμβιβάζεται όσον αφορά τις αξίες της, με κίνδυνο να χάσει την ψυχή της».