Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Ιράκ διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών, τη διαφθορά, την ανεργία και την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, μολονότι οι σημερινές συγκεντρώσεις ήταν λιγότερο μαζικές σε σχέση με αυτές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι, έγινε στο κέντρο της Βαγδάτη χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, όπως σε ήρεμο κλίμα εκτιλύχθηκαν και οι υπόλοιπες δέκα συγκεντρώσεις.

Στις 25 Ιανουαρίου 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν με την ονομασία "Ημέρα της οργής".

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στα σημεία των συγκεντρώσεων καθώς οι ιρακινές αρχές έχουν επιβάλλει σε πολλές επαρχίες αλλά και στην πρωτεύουσα δραστικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων.

"Πετρέλαιο για το λαό, όχι για τους κλέφτες", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ. "Πού πήγαν τα λεφτά του λαού;" είχαν γράψει σε ένα πανό.

"Διαδηλώνουμε γιατί αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε όλα να πάνε καλύτερα. Τι πάει άσχημα στο Ιράκ; Τα πάντα", δήλωσε ένας νεαρός γιατρός ενώ ο συγγραφέας Ριάντ Αμπντάλα είπε ότι "καθημερινά οι ελευθερίες μας ψαλιδίζονται από τα θρησκευτικά κόμματα". Ο Αμπντάλα κατήγγειλε επίσης τη διαφθορά τονίζοντας: "Ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, αλλά δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε πόσιμο νερό, ούτε υποδομές".

Οι περισσότεροι διαδηλωτές έφτασαν στην κεντρική πλατεία με τα πόδια αφού προηγουμένως τους έκαναν σωματική έρευνα σε τρία μπλόκα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πολλοί δεν κατάφεραν να φτάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πολλές σιιτικές πόλεις του νότου, όπως στη Νασιρίγια, τη Νατζάφ και το Φάο αλλά και στη Μοσούλη, στο βορρά. Περίπου χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο κέντρο της Βασόρας, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση για να τους διαλύσει. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι ένας εικονολήπτης του ιρανικού καναλιού Αλ-Αράμ τραυματίστηκε στη Βασόρα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πιθανότατα σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις ενώ στη Σαμάρα η αστυνομία απαγόρευσε ακόμη και στους πιστούς να πάνε στο μεγάλο τέμενος της πόλης για να προσευχηθούν.