Η ιταλική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μείνει χωρίς λεωφορεία, λόγω των συσσωρευμένων χρεών της δημοτικής εταιρίας αστικών συγκοινωνιών (Atac).

Η Atac βαρύνεται με χρέη που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero. Αν δεν βρεθεί άμεση λύση, μέσα σε λίγες μέρες δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι ασφάλειες των λεωφορείων και να εξασφαλισθούν τα αναγκαία χρήματα για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι να εγκριθεί απευθείας χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα στον δήμο της Ρώμης μέχρι και 180 εκατομμυρίων ευρώ και με παράλληλη δυνατότητα περαιτέρω δανειοδότησης της επιχείρησης. Γίνεται λόγος για 150 εκατομμύρια ευρώ με μια περίοδο αποπληρωμής ως το 2050.

Ο νέος δήμαρχος της Ρώμης, ο κεντροαριστερός Ινιάτσιο Μαρίνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών για να στηρίξει με το ποσό που θα εξοικονομήσει την εταιρία αστικών συγκοινωνιών.

Η οριστική λύση αναμένεται να αρχίσει να διαμορφώνεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Δεν αναμένεται όμως να έχει επιτευχθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, όταν εκπνέει το χρονικό όριο για την έγκριση του δημοτικού προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2014.