Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σε κανονικούς ρυθμούς αναμένεται να επανέλθει η λειτουργία του δημόσιου τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών από σήμερα αφού Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν εντέλει σε συμφωνία για το ανώτατο όριο δανεισμού, η οποία ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρα Ελλάδας) από τα δύο νομοθετικά σώματα (Γερουσία – Βουλή των Αντιπροσώπων) και υπογράφτηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες διάρκειας 16 ολόκληρων ημερών με πολλά μπρος – πίσω, συναντήσεις επί συναντήσεων, σκληρές διαβουλεύσεις και... μπόλικο σασπένς οι δύο παρατάξεις κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, και να φτάσουν σε μία πρόταση.

Όλα αυτά κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και τις... απειλές αγορών και οίκων αξιολόγησης, όπως ο Fitch που την Τρίτη προειδοποίησε με υποβάθμιση τις ΗΠΑ επικαλούμενος ακριβώς την πολιτική σύγκρουση και την... διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία - τσιρότο

Επί της ουσίας, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι περισσότερο από μία συμφωνία – τσιρότο, η οποία όπως φαίνεται ότι δίνει απλώς χρόνο στις αντιμαχόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν για την... επόμενη μάχη τους η οποία μάλλον δεν θα αργήσει:

Ναι μεν εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοσίου με την καταβολή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και αυξάνεται το όριο δανεισμού, αλλά όλα αυτά για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Μετά οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο όμως που πραγματικά θα αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι τα δύο σώματα θα κληθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία - οδικό χάρτη, η οποία θα καθορίζει πολιτικές φορολογίας και κρατικής χρηματοδότησης για την επόμενη δεκαετία.

Νικητές και χαμένοι

Αμέσως μετά τη συμφωνία, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπενερ παραδέχθηκε την ήττα στις διαπραγματεύσεις: «Δώσαμε έναν καλό αγώνα, αλλά δεν νικήσαμε».

Το μόνο κέρδος που φαίνεται πως αποκόμισε η συντηρητική παράταξη είναι ο... χρόνος, ώστε να προετοιμαστεί για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις που θα αφορούν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. Εξάλλου, ο Μπένερ γνώριζε πως εάν εξωθούσε τα πράγματα στα άκρα και οδηγούσε τον Ομπάμα να προχωρήσει είτε σε αθέτηση πληρωμών, οι συνέπειες τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στις διεθνής αγορές θα ήταν ολέθριες, με μία νέα κρίση προ των πυλών.

To tea party βάζει φωτιά στα τόπια

Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει και την υπερσυντηρητική τάση του κόμματος το λεγόμενο tea party, και τις εσωκομματικές γκρίνιες που προέκυπταν από ενέργειες που όξυναν περισσότερο το πολιτικό κλίμα.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Τζον Μακέιν, επιφανούς φυσιογνωμίας του κόμματος και πρώην υποψήφιου για τον προεδρικό θώκο, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του tea party: «Είναι ένα από τα πιο επονείδιστα κεφάλαια που έχω δει στα χρόνια που πέρασα στη Γερουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μακέιν αναφερόταν στον Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ – σημαίνον μέλος του Tea Party- η στάση του οποίου στην ψηφοφορία για τη χρηματοδότηση του Obamacare, για αρκετούς στάθηκε η αφορμή για να μπει το λουκέτο στο δημόσιο.

Εντέλει, ο ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε αυτό που ήθελε εξαρχής· μία συμφωνία δίχως όρους, ενώ είδε τους πολίτες στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να επιρρίπτουν τις ευθύνες για την πολιτική κρίση στην ανυποχώρητη στάση των Ρεπουμπλικάνων που λίγο έλειψε να φέρει την υπερδύναμη προ οδυνηρών εκπλήξεων.

Όμως η ζημιά φαίνεται πως έγινε ήδη ως ένα βαθμό αφού η πολιτική δυσλειτουργία στην Ουάσινγκτον έχει θορυβήσει τους συμμάχους και τους πιστωτές όπως η Κίνα, η οποία διακρατεί το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους, ενώ έχει εγείρει ερωτήματα για το διεθνές κύρος της χώρας.