Στόχο να παραλύσουν τη χώρα έβαλαν τα συνδικάτα της Πορτογαλίας έπειτα και από την ανακοίνωση των νέων σκληρών κυβερνητικών μέτρων λιτότητας για το 2014.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος προχωρεί μεταξύ άλλων σε περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και σε απολύσεις στο δημόσιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση των μέτρων πυροδότησε ένα νέο κύμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας με τα συνδικάτα να εξαγγέλλουν απεργίες και κινητοποιήσεις.

Έτσι το κοινό μέτωπο των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένωνστην δημόσια διοίκηση και το συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, κάλεσαν σε απεργία την 8η Νοεμβρίου.

Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε "15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου καθώς και σε μια πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίο.

Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών επίσης ετοιμάζονται να απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

«Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός στόχος αυτού του προϋπολογισμού» κατήγγειλε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού μετώπου των συνδικάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η CGTP, η γενική συνομοσπονδία των πορτογαλικών συνδικάτων, η οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μάλιστα η CGTP καλεί το Σάββατο σε δύο μεγάλα συλλαλητήρια, το πρώτο στη Λισαβόνα, το δεύτερο στο Πόρτο στο βορρά, ενώ δεν  απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης νέας γενικής απεργίας, μετά από εκείνη του Ιουνίου, στην οποία είχε λάβει μέρος το 50% των εργαζομένων, σύμφωνα με τα συνδικάτα.