Ο πατέρας του Έντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) δεν είναι φυγάς και θα πρέπει να παραμείνει στη Ρωσία "για να διασφαλίσει ότι θα ειπωθεί η αληθινή ιστορία".

Ο Λον Σνόουντεν έκανε δηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη λίγο μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ ύστερα από μία εβδομάδα παραμονής του στη Μόσχα, όπου επισκέφθηκε τον γιο του.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πατέρας και γιος συναντήθηκαν μετά το προσωρινό άσυλο που παραχώρησε πριν από λίγο καιρό η Ρωσία στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ερωτηθείς για το τι είπε στο γιο του στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λον Σνόουντεν είπε στους δημοσιογράφους: "Τού είπα να μείνει εδώ, αλλά αυτή είναι η συμβουλή μου. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο γιος μου θα το κάνει. Είναι άνετα, είναι χαρούμενος και δεν τον απασχολεί αποκλειστικά αυτό που έκανε".

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με το βεληνεκές και τις μεθόδους της NSA, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης μεγάλου όγκου τηλεφωνικών και διαδυκτιακών επικοινωνιών, έχουν προκαλέσει την οργή των συμμάχων των ΗΠΑ -από τη Γερμανία ως τη Βραζιλία.

Ο Λον Σνόουντεν επεσήμανε ότι κάποια μέσα ενημέρωσης και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν διαστρεβλώσει την εικόνα του γιου του, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι "υπάρχουν ακόμη πολλά να ειπωθούν" για τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τους οπαδούς του.
Με το να παραμείνει στη Ρωσία, είπε ο Λον Σνόουντεν, ο γιος του θα μπορέσει "να προχωρήσει στο στόχο του, να διασφαλίσει ότι η αληθινή ιστορία θα ειπωθεί".

"Δεν είναι φυγάς. Έχει νομίμως λάβει πολιτικό άσυλο από τη Ρωσική Ομοσπονδία και ο Τύπος πρέπει να το κατανοήσει και θεωρώ ότι η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται αυτό σε αυτή τη φάση", πρόσθεσε ο ίδιος.