Κείμενο με 14 αιτήματα για την εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στα προβλήματα των προσφύγων και εκτοπισμένων καθώς και των επαναπατρισθέντων Σέρβων στην Κροατία, παρέδωσε στον πρόεδρο της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς, αντιπροσωπεία ενώσεων προσφύγων και εκτοπισμένων κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Στο κείμενο, που είναι τυπωμένο στην κυριλλική γραφή και φέρει την υπογραφή του προέδρου της «Συμμαχίας Ενώσεων Προσφύγων», Μίοντραγκ Λίντα, ζητείται, μεταξύ άλλων, επαναφορά των καταργηθέντων δικαιωμάτων στέγασης, επιστροφή κινητής και ακίνητης περιουσίας και δίκαιη αποζημίωση για καταστροφή, βλάβη και απώλεια κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και χρηματική αποζημίωση για τη μη συμμετοχή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η επανεξέταση των δικαστικών αποφάσεων για εγκλήματα πολέμου που υιοθετήθηκαν απόντων των κατηγορουμένων, έντιμη και δίκαιη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου και άλλων ποινικών αδικημάτων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και τερματισμός της εκμετάλλευσης καταλόγων με τα ονόματα υπόπτων, κατηγορούμενων και καταδικασθέντων για τον εκφοβισμό προσφύγων και εκτοπισμένων Σέρβων.

Επιπλέον ζητείται ολοκλήρωση της διαδικασίας εκταφής και ταυτοποίησης των αγνοουμένων, εφαρμογή του συνταγματικού νόμου για τις εθνικές μειονότητες του 2002, βάσει του οποίου παρέχεται στους Σέρβους στην Κροατία το δικαίωμα στην πολιτισμική αυτονομία και προστασία της ταυτότητας. Το αίτημα αυτό συνεπάγεται και τη χρήση της κυριλλικής γραφής, αναφέρεται στο κείμενο.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κροατίας, η αντιπροσωπεία των προσφύγων τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης της επίλυσης των ζητημάτων των Σέρβων προσφύγων.

Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας ζήτησαν τη στήριξη των προέδρων της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ώστε να ενθαρρυνθούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και να «ενεργοποιήσουν» ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με τα προβλήματα, των συντάξεων, των αγνοούμενων, των εγκλημάτων πολέμου και των πολιτιστικών αγαθών.