Είναι καλύτερο η Σερβία και το Μαυροβούνιο να ενταχθούν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνεργασία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Εντουάρντ Κούκαν.

Ο κ. Κούκαν τόνισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και μακρόχρονες, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει η ΕΕ, σε οκτώ έως 10 χρόνια, να έχει νέα μέλη.

Αναφερόμενος στο Μαυροβούνιο, ο κ. Κούκαν υπογράμμισε ότι το αναγγελθέν "άνοιγμα" των κεφαλαίων 23 και 24 που αφορούν το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια είναι απαραίτητο για τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο κ. Κούκαν ανέφερε ακόμη ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αναληφθεί ευθύνη για το σκάνδαλο "Σνίμακ" (Ηχογράφηση) που αφορά υποψίες για κατάχρηση δημόσιων πόρων για πολιτικούς σκοπούς.

"Αν κάποιος κάνει κάτι που δεν είναι σωστό, πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνη. Αυτή είναι ευρωπαϊκή αντιμετώπιση" τόνισε ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων από τα Βαλκάνια που συμμετέχουν σε σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας.

Ο κ. Κούκαν, αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως το μεγαλύτερο τμήμα δείχνει ότι υπήρξε πρόοδος, εκτός από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνεργασία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Γέλκο Κάτσιν δήλωσε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο αποτελούν θετικά παραδείγματα στην περιοχή.

Ο κ. Κάτσιν είπε ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, όπως κι όλες οι χώρες της περιοχής και να δώσει μετρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα.

Όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη εκτίμησε ότι στον τομέα αυτό υπάρχουν δύο προβλήματα, στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή - ελευθερίες των ΜΜΕ και επαγγελματισμός στα ΜΜΕ.