Έντεκα προσωπικότητες οι οποίες έχουν βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ αυτών και ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, έστειλαν μια επιστολή στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την οποία υπερασπίζονται τα 30 μέλη του πληρώματος ενός πλοίου της Greenpeace που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο.

«Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό ώστε να ακυρωθούν οι υπερβολικές κατηγορίες για πειρατεία που έχουν απαγγελθεί εναντίον 28 μελών της Greenpeace, ενός φωτογράφου και ενός κινηματογραφιστή, και να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε κατηγορία τους απαγγελθεί είναι σύμφωνη με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο», αναφέρεται στην επιστολή.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μοιράζεστε την επιθυμία μας να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται ειρηνικά», επισημαίνεται.

Οι έντεκα συντάκτες της επιστολής, μεταξύ των οποίων είναι και η ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί και η αμερικανίδα Τζόντι Ουίλιαμς, προειδοποιούν επίσης τον Πούτιν για τους κινδύνους που υπάρχουν από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αρκτική.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν το παγοθραυστικό της Γκρίνπις στις 19 Σεπτεμβρίου, αφού οι ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτό είχαν προσπαθήσει να ανέβουν σε μια πλατφόρμα της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Τα 30 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων είναι 26 αλλοδαποί, κρατούνται και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για πειρατεία, ένα έγκλημα για το οποίο κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 15ετή κάθειρξη.

«Καλούμε όλα τα κράτη να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της ανθρωπότητας και να απελευθερωθούν από την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Καθώς είστε μία από τις χώρες που αφορά περισσότερο το ζήτημα, σας ζητάμε να αναλάβετε προσωπικά την προσπάθεια αυτή», γράφουν οι συντάκτες της επιστολής.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, υποστήριξε ότι οι συντάκτες της επιστολής δεν επέλεξαν τον σωστό παραλήπτη.

«Ο πρόεδρος σέβεται πολύ τους βραβευθέντες με Νόμπελ και εκτιμά τη γνώμη τους. Όμως σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος δεν είναι ο σωστός παραλήπτης», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace δεν είναι πειρατές, όμως παραβίασαν τον νόμο προσπαθώντας να καταλάβουν την πλατφόρμα της Gazprom.