Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Πέμπτη την Αίγυπτο ότι συλλαμβάνει και απελαύνει εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, καταγγέλλοντας την προφυλάκιση παιδιών και τον χωρισμό οικογενειών κατά τις εξαναγκαστικές επιστροφές στη χώρα όπου μαίνεται ο πόλεμος.

«Η Αίγυπτος θέτει παρανόμως υπό κράτηση εκατοντάδες σύρους και παλαιστίνιους πρόσφυγες»,  οι οποίοι διέφυγαν για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση η οποία άρχισε τον Μάρτιο του 2011 στη Συρία, αναφέρει σε ανακοίνωση η Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσθέτει δε ότι «εκατοντάδες πρόσφυγες απελάθηκαν προς τις χώρες της περιοχής, μεταξύ τους η Συρία, χωρίζοντας έτσι οικογένειες».

«Η Αίγυπτος δυστυχώς δεν τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις για να προστατεύσει έστω τους πιο ευπαθείς πρόσφυγες», δήλωσε ο Σερίφ Ελσάγιεντ Αλι, αρμόδιος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

«Αντί να υποστηρίζουν ουσιαστικά στους πρόσφυγες της Συρίας, οι αιγυπτιακές αρχές τους συλλαμβάνουν και τους απελαύνουν παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.

Η Αμνηστία δηλώνει ότι επισκέφθηκε ένα αστυνομικό τμήμα της Αλεξάνδρειας στη βόρεια Αίγυπτο όπου κρατούνται από τις 17 Σεπτεμβρίου δίδυμα ενός έτους τα οποία έφθασαν από τη Συρία, όπως και ένα εννιάχρονο αγοράκι από το Χαλέπι το οποίο προσπαθούσε να μεταναστεύσει, συνελήφθη πάνω σε πλοίο και εμποδίστηκε επί τέσσερις ημέρες να δει τη μητέρα του.

Δικηγόροι δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι εμποδίστηκαν να εκπροσωπήσουν κρατούμενους που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο, προσθέτει η ΜΚΟ, ενώ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε αυτούς.

Οι ίδιοι δικηγόροι πρόσθεσαν ότι τουλάχιστον δύο φορές έγιναν μαζικές απελάσεις προς τη Δαμασκό.

Η Αίγυπτος έχει δεχθεί τουλάχιστον 100.000 Σύρους, εκ των οποίων ορισμένοι προσπάθησαν κατόπιν να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, επιβιβαζόμενοι σε ασφυκτικά γεμάτα πλοιάρια.

Το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό ακινητοποίησε 13 από τα πλοία αυτά, αναφέρει η Αμνηστία προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 946 άνθρωποι συνελήφθησαν από τις αρχές, από τους οποίους 724 - κυρίως γυναίκες και παιδιά - παραμένουν υπό κράτηση.

Στις 11 Οκτωβρίου, 12 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την Αμνηστία, η οποία υπενθυμίζει ότι τουλάχιστον 300 μετανάστες - ανάμεσά τους και Σύροι - χάθηκαν στις 3 Οκτωβρίου σε ναυάγιο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Ενώ το Κάιρο επέβαλε πρόσφατα νέους περιορισμούς στην είσοδο των Σύρων στο έδαφός του ζητώντας θεώρηση του διαβατηρίου τους και άδειες πριν από την αναχώρησή τους, ο κ. Αλί εκτιμά ότι «η Αίγυπτος θα έπρεπε να βοηθήσει τους Σύρους να σταθούν στα πόδια τους και όχι να τους βάζει εμπόδια».

Κύμα ξενοφοβίας που τροφοδοτείται κυρίως από τα ΜΜΕ έχει στόχο τους σύρους πρόσφυγες στην Αίγυπτο, μετά την αποπομπή στις 3 Ιουλίου του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

Οι πρόσφυγες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έχει σημαντική θέση στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης.