Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί την Τρίτη στο Λονδίνο για τη νέα σύνοδο της ομάδας των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή των έντεκα χωρών οι οποίες υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για «στρατιωτική λύση» στη συριακή κρίση που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 110.000 ανθρώπους.

«Προσπαθούμε να προωθήσουμε την πολιτική διαδικασία», τόνισε ο Κέρι ο οποίος εδώ και μήνες προσπαθεί, σε συνεργασία με τη Ρωσία και τον ΟΗΕ, να οργανώσει μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο με εκπροσώπους των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Οι «Φίλοι της Συρίας» συναντώνται συχνά τους τελευταίους μήνες για να αποφασίσουν, κατά κύριο λόγο, εάν θα αυξήσουν την υλική και στρατιωτική υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση και τους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αναφερόμενος στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ο Κέρι είπε ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν με πλοίο εκτός της χώρας και της ευρύτερης περιοχής ώστε να καταστραφούν με ασφάλεια. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την ιδιαίτερα περίπλοκη επιχείρηση, από τεχνικής άποψης, που δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.