Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να θέσει σε εφαρμογή την πρόταση δημιουργίας ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, εκτιμώντας ότι θα είναι ένα δείγμα της αποφασιστικότητας να εξαναγκάσει τον Μουάμαρ Καντάφι να φύγει.

"Eάν θέλετε να φύγει ο Καντάφι, τότε ένα από τα πάμπολλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να αποτρέψετε τη δολοφονία λίβυων πολιτών από αέρος", δήλωσε ο κ. Μακέιν, πρώην αντίπαλος του κ. Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008 και βασικό μέλος των Ρεπουμπλικανών στην επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας.

 Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να βοηθήσουν την εξέγερση κατά της εξουσίας του συνταγματάρχη Καντάφι μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω εικόνων που λαμβάνονται δορυφορικά αλλά και μέσω ορισμένων μυστικών δραστηριοτήτων" πρόσθεσε ο κ. Μακέιν που επισήμανε ότι "δεν υποστηρίζει την πιθανότητα αποστολής στη Λιβύη αμερικανικών στρατευμάτων".

Καταλήγοντας ο κ. Μακέιν που μιλούσε ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας κελεισμένων των θυρών είπε: "Ο Καντάφι δεν έχει πολλά επιχειρησιακά αεροσκάφη, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει είναι παλιά και έτσι, κατά τη γνώμη μου, η επιβολή ζώνης ενάεριου αποκλεισμού δεν θα είναι μεγάλη πρόκληση".