Στους δρόμους του Σαντιάγο της Χιλής βγήκαν την Πέμπτη δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και καθηγητές, ζητώντας δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, ένα μήνα πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στη διαδήλωση, την έκτη κατά σειρά από την αρχή του έτους, συμμετείχαν 18.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη μεταρρύθμιση του ακριβού και αναποτελεσματικού, όπως υποστηρίζουν, εκπαιδευτικού συστήματος που σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί.

Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 εκδηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να προχωρήσει σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Έχουν καταφέρει να επιβάλουν αυτό το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, όπου η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ προβάλλεται ως φαβορί.

Η δωρεάν εκπαίδευση είναι μέρος του εκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου η οποία προτείνει, αν εκλεγεί, να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση και την καθιέρωση του ελεύθερου πανεπιστημίου εντός έξι ετών.

Πάντως και αυτή τη φορά στο τέλος της κινητοποίησης ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

TAGS