Σε μακροσκελή του συνέντευξη του στους αμερικανικούς New York Times (NYT), ο Έντουαρντ Σνόουντεν διαβεβαιώνει πως οι ρωσικές ή οι κινεζικές αρχές δεν είχαν και δεν πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Ο νεαρός τεχνικός υπερασπίζεται την αποκάλυψη των εγγράφων, λέγοντας πως προσέφερε υπηρεσία στον αμερικανό λαό φέρνοντας στο φως επιλήψιμες πρακτικές που γίνονταν «εν κρυπτώ» και εξηγώντας ότι αν ακολουθούσε τη θεσμική οδό, η απόπειρά του θα είχε θαφτεί μέσα στην γραφειοκρατία της NSA.

Στη συνέντευξή του, που δημοσιογράφοι των ΝΥΤ πήραν τμηματικά κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, ο Σνόουντεν αναφέρει πως είχε δώσει ό,τι έγγραφα είχε στην κατοχή του σε δημοσιογράφους που συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, πριν φύγει για τη Μόσχα (στο αεροδρόμιο της οποίας είχε αποκλειστεί για εβδομάδες μέχρι να πάρει προσωρινό άσυλο). 

Σκόπιμα δεν είχε μαζί του στοιχεία ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών, υποστήριξε. Ανέφερε δε ότι τα στοιχεία δεν έφτασαν ούτε στα χέρια των κινεζικών αρχών όσο βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως είχε πάρει τις προφυλάξεις του γνωρίζοντας, από την εποχή που ήταν στην NSA, πώς λειτουργούν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

«Υπάρχει μηδενική πιθανότητα να έχουν πάρει έγγραφα οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι» είπε χαρακτηριστικά.