Καταγγελίες για φυλάκιση υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και βασανισμούς καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του, για την οποία οι αρχές της Αντίς Αμπέμπα λένε ότι βρίθει ψευδών.

Υπό τον τίτλο «Θέλουν μια ομολογία» η έκθεση κατηγορεί την αστυνομία ότι βασανίζει ανθρώπους μέχρι αυτοί να συμφωνήσουν να ομολογήσουν ότι διέπραξαν διάφορες εγκληματικές πράξεις είτε αυτό είναι αλήθεια ή όχι.

Τονίζει επίσης ότι μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2005 η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος που υιοθετήθηκε το 2009 έδωσε στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες να περιορίσει τις φωνές της αντιπολίτευσης και να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η έκθεση που βασίζεται σε μαρτυρίες 35 πρώην κρατουμένων και επικεντρώνεται στον Τομέα Ποινικής Έρευνας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, γνωστός ως φυλακή Μαεκελάουι στην Αντίς Αμπέμπα, όπου κρατούμενοι μεταφέρονται λίγο μετά τη σύλληψή τους, ανακρίνονται και μετά υφίστανται βασανισμό. Πρώην κρατούμενοι της φυλακής δηλώνουν ότι «χαστουκίστηκαν, δέχτηκαν κλωτσιές και ξυλοκοπήθηκαν με ρόπαλα, λαβές όπλων ή άλλα αντικείμενα στη διάρκεια των ανακρίσεων».

Άλλοι πρώην κρατούμενοι αναφέρουν ότι είχαν παραμείνει δια της βίας «σε θέσεις ιδιαίτερα επώδυνες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, όρθιοι στον τοίχο ή κρέμονταν συχνά από τους καρπούς των χεριών και πολλές φορές στη στάση αυτή ξυλοκοπούνταν άγρια».

Οι πρακτικές αυτές χρησιμοποιούνται από τις αρχές της φυλακής για να μεγιστοποιηθεί η πίεση στους κρατούμενους, ώστε η αστυνομία να αποσπάσει δηλώσεις ή ομολογίες και άλλες πληροφορίες ακριβείς ή όχι για την εμπλοκή των συλληφθέντων ή άλλων προσώπων σε εγκληματικές ενέργειες.