Την ανάγκη να υπάρξει ένας...Ευρωπαίος Ομπάμα, ένας πρόεδρος της ΕΕ που θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, επεσήμανε σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Δεν υπάρχει ένας Ευρωπαίος Ομπάμα. Αν ο Ομπάμα ερχόταν στις Βρυξέλλες με ποιον θα μιλούσε; Με πάρα πολλά άτομα» τόνισε ο Λέτα κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη για «ριζικές» αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μεταξύ αυτών η ενοποίηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.

«Στην Ευρώπη είναι απαραίτητη μια ριζική αλλαγή σε θεσμικό επίπεδο, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ηγεσία που να συνδέεται με τους εκλογείς. Υπάρχει ένα πρόβλημα νομιμοποίησης που θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης. Χρειάζεται ένας πρόεδρος της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες. Μόνο ενισχύοντας τον δεσμό των ανθρώπων με τους θεσμούς, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη» είπε ο Λέτα.