Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε έτοιμος να υπογράψει νόμο που θα επιτρέπει στη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας να ταξιδέψει στο εξωτερικό για θεραπεία σε μία προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας της χώρας με την ΕΕ.

Ωστόσο, ο Γιανουκόβιτς, τα σχόλια του οποίου αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του, δεν έκανε λόγο για απονομή χάριτος στην αντίπαλό του, κάτι για το οποίο πιέζει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την αποφυλάκισή της.

Ο Γιανουκόβιτς είπε: "Φυσικά, αν το κοινοβούλιο υιοθετήσει αυτόν τον νόμο, θα τον υπογράψω".

Ο ίδιος, πάντως, στα χθεσινά του σχόλια δεν έκανε λόγο για απονομή χάριτος και υπαινίχθηκε ότι μετά τη θεραπεία της στο Βερολίνο, η Τιμόσενκο θα επιστρέψει στη φυλακή στην Ουκρανία, κάτι που θα απέκλειε τις όποιες πολιτικές της φιλοδοξίες.

Η 52χρονη Τιμόσενκο -η δριμύτερη πολιτική του αντίπαλος- καταδικάστηκε το 2011 σε επταετή ποινή κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας ύστερα από μία, κατά την ΕΕ, πολιτική δίκη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν συνδέσει την απελευθέρωσή της με την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας στην σύνοδο κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 28 και στις 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε σχόλια που έκανε στους δημοσιογράφους ο Γιανουκόβιτς στην ανατολική Ουκρανία και που επιβεβαιώθηκαν στην ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι το κοινοβούλιο ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει στην Τιμόσενκο να μεταβεί στη Γερμανία για ιατρική θεραπεία.