Τουλάχιστον το 70% των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τον Δεκέμβριο που ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Σχεδόν το 65% των σχολείων τα οποία αναφέρονται στην έρευνα της UNICEF έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί ή καταληφθεί και περίπου οι μισές από όλες τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές.

Η UNICEF προειδοποιεί ότι χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η βία μαίνεται σε πολλά σημεία της ΚΑΔ αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να μετακινηθούν από τα βορειοδυτικά της χώρας.

Πολλοί από τους εκτοπισμένους δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και είναι άστεγοι, σύμφωνα με τους MSF.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τον τελευταίο χρόνο όταν οι αντάρτες Σελέκα εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση για να απομακρύνουν από την εξουσία τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Από τότε που ανατράπηκε η κυβέρνηση τον Μάρτιο, ο νυν πρόεδρος και επικεφαλής των ανταρτών Μισέλ Τζοτόντια επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις στην ΚΑΔ αυξήθηκε σε 400.000, ανακοίνωσαν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών νωρίτερα φέτος.