Τους οικογενειακούς δεσμούς του με το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας αποκάλυψε ο επικεφαλής του «γίγαντα» της κατεψυγμένης πίτσας «Dr Oetker», Αύγουστος Έτκερ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας μίλησε με αφορμή βιβλίο το οποίο αναμένεται να εκδοθεί και αφορά τις σχέσεις της οικογένειάς του με τους ναζί.

Ο πατέρας του, Ροδόλφος – Αύγουστος Έτκερ, ήταν μέλος των Waffen SS του Αδόλφου Χίτλερ.

Συνέχισε να βρίσκεται επικεφαλής της εταιρείας, η οποία έχει τη βάση της στο Μπίλεφελντ της βόρειας Γερμανίας και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε το 2007.

«Ο πατέρας μου ήταν εθνικοσοσιαλιστής», δήλωσε ο Αύγουστος Έτκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit.

«Δεν ήθελε να μιλά για εκείνη την εποχή. Έλεγε πάντα “παιδιά, αφήστε με στην ησυχία μου”», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι ο πατέρας του, ο οποίος εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα τη δεκαετία του 1930, είχε επηρεαστεί από τον πατριό του, Ρίτσαρντ Καζελόβσκι, ο οποίος ήταν φανατικός υποστηρικτής του Χίτλερ και διηύθυνε την επιχειρήση πριν από τον πατέρα Έτκερ.

Ο Α. Έτκερ τόνισε ότι καλωσορίζει την έκδοση, την επόμενη εβδομάδα, του βιβλίου «Η Dr Oetker και ο Εθνικοσοσιαλισμός», το οποίο έχει γράψει γερμανός ιστορικός και χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την επιχείρηση.

«Πιστεύω ότι τώρα που γνωρίζουμε τα γεγονότα, η ομίχλη έχει διαλυθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστεί πίεση να αποκαλύψουν τις δραστηριότητές τους κατά τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 και τους δεσμούς τους οποίους διατηρούσαν με τους ναζί.