Η Ρωσία επέκρινε σήμερα την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα παράξενα» τα επιχειρήματα που πρόβαλε το Ριάντ γι' αυτήν, εν μέσω της συριακής κρίσης.

«Αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την άνευ προηγουμένου απόφαση της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Τα επιχειρήματα του βασιλείου προκαλούν αμηχανία. Αυτά που προσάπτονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της συριακής κρίσης δείχνουν ιδιαίτερα παράξενα», προσθέτει το υπουργείο.

«Με την απόφασή της, η Σαουδική Αραβία αποκλείει μόνη της τον εαυτό της από τις κοινές προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο», επισημαίνει επίσης.

Η Ρωσία, σύμμαχος των αρχών της Δαμασκού, αντιτίθεται από την αρχή της συριακής σύγκρουσης στην Σαουδική Αραβία, την οποία κατηγορεί ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην χώρα αυτή.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε σήμερα να καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε διαμαρτυρία για την "αδυναμία" αυτού του οργάνου και την αποτυχία του να ρυθμίσει τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την συριακή κρίση.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται την "απογοήτευση" της Σαουδικής Αραβίας για την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την συριακή κρίση.

"Συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή της μετά την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά έχουμε ακριβώς σε απάντηση σε αυτήν μια πρόταση για την μεταρρύθμιση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο)", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομάν Ναντάλ σε συνέντευξη Τύπου. Η Γαλλία πρότεινε τον Σεπτέμβριο να μην ασκείται το δικαίωμα βέτο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) στην περίπτωση "μαζικών εγκλημάτων".

"Για δυόμισι χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε μπορέσει να αποφασίσει για την Συρία", υπενθύμισε ο Ναντάλ. Τρεις φορές η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν το δικαίωμά τους αρνησικυρίας για να εμποδίσουν την λήψη αποφάσεων που καταδίκαζαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν νομιμοποιήσει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στην χώρα αυτή.

Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να αποφανθεί για μια κατάσταση "μαζικών εγκλημάτων", τα μόνιμα μέλη του θα δεσμεύονταν να απαρνούνται το δικαίωμά τους άσκησης βέτο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στον οποίο θα προσέφευγαν τουλάχιστον 50 κράτη μέλη, θα ήταν αρμόδιος για να αποφασίσει όσον αφορά την φύση του εγκλήματος".

"Είναι μια απλή απάντηση, η οποία θα επέτρεπε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμφίβολα και η νομιμότητά του, η ικανότητά του να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας", κατέληξε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς διπλωμάτες του ΟΗΕ η σημερινή απόφαση της Σαουδικής Αραβίας.