Την απόφαση της υπηρεσιακής αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για συμμετοχή της Αυστρίας με ειδικούς στην αποστολή καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στηρίζουν με σημερινές δηλώσεις και ανακοινώσεις τους και τα άλλα τέσσερα κόμματα της αυστριακής Βουλής.

Από την πλευρά του το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ανακοίνωσε πως συναινεί στην αποστολή ειδικών του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και στην περιοχή δράσης τους δεν θα γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις.

Θετική θεωρεί το Κόμμα των Πρασίνων την πρόταση από μέρους της Βιέννης προς τα Ηνωμένα Έθνη να αποστείλει ειδικούς της στη Συρία προς καταστροφή των χημικών όπλων, ενώ το νεοεμφανιζόμενο στην αυστριακή Βουλή κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) θεωρεί πως με μια τέτοια πρωτοβουλία η Αυστρία θα ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία που είχε θιγεί με την απόσυρση του αποσπάσματός της από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν τον περασμένο Ιούνιο.

Την αποστολή Αυστριακών ειδικών για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου χαιρέτισε και η Ομάδα Στρόναχ (το κόμμα του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ) ως επωφελή, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ειδικοί αυτοί διαθέτουν διεθνές κύρος.

Νωρίτερα οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και Άμυνας Γκέραλντ Κλουγκ είχαν ανακοινώσει ότι η Αυστρία επιθυμεί να συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη διεθνή αποστολή για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, τονίζοντας πως η εξάλειψη των χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Μια πρώτη πρόταση για την αποστολή από την Αυστρία ομάδας ειδικών στη Συρία για την καταστροφή χημικών όπλων είχε κάνει ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Γκέραλντ Κλουγκ, ήδη πριν από ένα μήνα, επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι χημικά όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών, κάτι από το οποίο όπως είχε τονίσει εξαρτάται σε τελική ανάλυση η ασφάλεια και την Ευρώπη.

Η Αυστρία, διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, συμμετείχε στο παρελθόν σε παρόμοιες αποστολές. Για παράδειγμα ειδικοί του Αυστριακού Στρατού είχαν συνδράμει ομάδες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν, τη δεκαετία του 1990.

Τόσο η κυβέρνηση συνασπισμού όσο και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δίχως σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα επρόκειτο για παράνομη και ανεύθυνη ενέργεια.

TAGS