Η τηλεφωνική κατασκοπεία δημοσιογράφων του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήταν «μια από τις πιο κατάφωρες παραβιάσεις της πρώτης τροπολογίας του Συντάγματος», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του πρακτορείου, Γκάρι Προύιτ, στη συνέλευση της Διαμερικανικής Ένωσης Τύπου (IAPA).

Ο κ. Προύιτ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε πως η διοίκησή του «καταχράσθηκε πηγές πληροφοριών περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση» και συνέκρινε ορισμένες από τις πρακτικές της με αυτές αυταρχικών καθεστώτων.

Πρέπει κανείς να βρίσκεται «σε επιφυλακή με μια κυβέρνηση στην οποία αρέσει υπερβολικά το απόρρητο», δήλωσε ο κ. Προύιτ.
Οι κυβερνήσεις οι οποίες επιχειρούν να αναγκάσουν τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σ' έναν ελεύθερο Τύπο και την εθνική ασφάλεια δημιουργούν απλώς ένα «πλαστό δίλημμα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια της παρουσίασης εισήγησης με θέμα «Ελευθερία του Τύπου έναντι εθνικής ασφαλείας: η κακή επιλογή», στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της AIPA, η οποία πραγματοποιείται στο Ντένβερ του Κολοράντο με συμμετοχή 300 εκδοτών και διευθυντών εφημερίδων.