Οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) κατήρτισαν τον κατάλογο με τα σημαντικότερα αιτήματά τους προς την Άνγκελα Μέρκελ πριν από συνάντηση τους την Κυριακή, κατά την οποία θα επιδιώξουν την υποστήριξη 200 στελεχών από τον πυρήνα του κόμματος για να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με την καγκελάριο για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν τη θέσπιση σε όλη τη χώρα κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα, την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, τη θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές και την παιδεία και την εκπόνηση στρατηγικής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά σε αυξήσεις των φόρων που πληρώνουν οι πλουσιότεροι Γερμανοί, τις οποίες είχε ζητήσει το SPD στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τις απέκλεισε κατηγορηματικά η κ. Μέρκελ.

Το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου - η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό της κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) - αναδείχθηκε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Όμως του λείπουν μερικές έδρες για να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που το αναγκάζει να αναζητήσει κυβερνητικό σύμμαχο.

Το SPD, το οποίο ήρθε δεύτερο με απόσταση από τον συνασπισμό της Κεντροδεξιάς, θεωρούνταν εξαρχής ο πιθανότερος εταίρος. Ωστόσο, το κόμμα έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική προσέγγιση προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη που έκανε στη διάρκεια του «μεγάλου συνασπισμού» του με τους Χριστιανοδημοκράτες από το 2005 ως το 2009.

Έπειτα από τη συγκεκριμένη κυβερνητική θητεία, το κόμμα σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τη βάση του πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά άλλη μια τέτοια κίνηση.
«Αυτή τη φορά μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα συνάψουμε συμφωνία συνασπισμού στην οποία θα κάνουμε το αντίθετο απ' αυτό που υποσχεθήκαμε στις εκλογές», δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σχέδιο δήλωσης το οποίο ο κ. Γκάμπριελ θα ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη του SPD να υπογράψουν την Κυριακή - και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters - αναφέρει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «συμφωνεί να αρχίσει επίσημες συνομιλίες συνασπισμού με πρόθεση να σχηματισθεί κυβέρνηση».
Το κόμμα παραδέχεται πως μερικοί συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, όμως απαριθμεί 10 «ουσιώδη», σημεία με πρώτο τον κατώτατο μισθό.

Άλλα τέτοια σημεία είναι η εξίσωση των συντάξεων στην πρώην Δυτική και την πρώην Ανατολική Γερμανία, η δυνατότητα να έχει κανείς διπλή υπηκοότητα και μέτρα για να διευκολυνθεί ο συνδυασμός εργασίας και οικογενειακής ζωής.
Αν, όπως αναμένεται, ο κ. Γκάμπριελ εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος, οι συνομιλίες για τις πολιτικές του συνασπισμού και την κατανομή των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν την Τετάρτη.
Αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα.