Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε ο ίδιος το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη τους δύο τούρκους πιλότους οι οποίοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους έπειτα από ομηρεία δύο μηνών στον Λίβανο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι δύο πιλότοι της εταιρείας Turkish Airlines αφέθηκαν νωρίτερα το Σάββατο ελεύθεροι βάσει συμφωνίας με την οποία είχαν απελευθερωθεί την προηγούμενη ημέρα εννέα λιβανέζοι όμηροι στην Συρία. Σε αυτούς επετράπη επίσης να επιστρέψουν το Σάββατο στην πατρίδα τους μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, οι δύο τούρκοι πιλότοι μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους με αεροπλάνο του Κατάρ.

Οι πιλότοι Μουράτ Ακπινάρ και Μουράτ Αγκτσά είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες από συγγενείς ενός εκ των 11 Λιβανέζων προσκυνητών οι οποίοι είχαν συλληφθεί όμηροι, με τη σειρά τους, τον Μάιο του 2012 από μαχητές της αντιπολίτευσης στην Συρία.
Δύο από τους ομήρους είχαν απελευθερωθεί και οι υπόλοιποι εννέα αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή, ανοίγοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση την επόμενη ημέρα των δύο Τούρκων πιλότων.

Λίγο νωρίτερα, το Σάββατο, το αεροσκάφος του Κατάρ στο οποίο επέβαιναν οι εννέα Λιβανέζοι προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την απαγωγή τους από σύρους αντάρτες κοντά στην συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν ένα αεροσκάφος του Κατάρ να προσγειώνεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού και λιβανέζους αξιωματούχους να αναμένουν να υποδεχθούν τους απελευθερωθέντες ομήρους, όπως άλλωστε και συγγενείς τους.

Αξιωματούχοι του Κατάρ διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση των εννέα λιβανέζων ομήρων, συνάπτοντας συμφωνία η οποία εξασφάλιζε ταυτοχρόνως την απελευθέρωση των δύο τούρκων πιλότων.

Βάσει της συμφωνίας, οι Λιβανέζοι αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν από την βόρεια Συρία μία ημέρα πριν από την απελευθέρωση των τούρκων πιλότων.

Σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας, η συμφωνία αξίωνε οι λιβανέζοι όμηροι να μην εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος έως ότου ο τούρκος πρεσβευτής στην Βηρυτό δει τους τούρκους πιλότους.