Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε ένας άνδρας, οδηγώντας ένα μικρό λεωφορείο παγιδευμένο με εκρηκτικά σε καφετέρια στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Από την επίθεση στην καφετέρια της συνοικίας Αλ Άμιλ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, τραυματίστηκαν επίσης περίπου 50 άνθρωποι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές της ασφάλειας.

«Η καφετέρια ήταν γεμάτη με ανθρώπους που παρακολουθούσαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου όταν ένα μίνιμπας ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και εξερράγη ακριβώς μπροστά από την είσοδο», δήλωσε ο Άλι Μάχντι, ένας αστυνομικός του οποίου η περίπολος βρισκόταν εκεί κοντά.

«Στην αρχή οι άνθρωποι στην καφετέρια νόμισαν ότι επρόκειτο για έναν μεθυσμένο οδηγό, μέχρι να ανατιναχτούν από την έκρηξη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από την επίθεση αυτή τουλάχιστον άλλοι 12 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μια σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν κατά των δυνάμεων ασφαλείας και κυβερνητικών κτηρίων στην χώρα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Iraq Body Count, περισσότεροι από 7.000 πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους φέτος από τη βία στο Ιράκ, η οποία είχε μειωθεί έπειτα από μια κλιμάκωσή της το 2006-2007, αλλά βρίσκεται και πάλι φέτος σε άνοδο.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις.