Οι τηλεπικοινωνίες των Γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν μαζικά από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Le Monde» επικαλούμενη τις πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από την βάση δεδομένων της NSA ο πρώην αναλυτής, οι τηλεφωνικές συνομιλίες Γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν ευρέως.

Η εφημερίδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, στα οποία περιγράφονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση απόρρητων πληροφοριών ή απλά των προσωπικών δεδομένων του γαλλικού λαού. Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες σχετικά με αυτές τις υποκλοπές έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Speigel, όσο και της βρετανικής The Guardian, αλλά κάποια άλλα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει κι ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών--από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013--70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από τη NSA.

Η υπηρεσία αυτή διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου--τα αποκαλούμενα μεταδεδομένα.

Αυτές οι παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία είναι US-987LA και US-987LB.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «τρίτα πρόσωπα», μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία «δεύτεροι συμβαλλόμενοι», γνωστή και ως τα «πέντε μάτια», αφορά στις αγγλόφωνες χώρες- τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.