Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει τις 600.000, με τους 400.000 εξ αυτών να μην ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, αλλά σε καταλύματα που ενοικιάζουν εκτός αυτών.

«Διεξαγάγαμε μια μελέτη πριν από τις διακοπές του Έιντ αλ Άντχα και οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σε πάνω από 600.000 πρόσφυγες», δήλωσε ο Μουσταφά Αϊντογλού, εκπρόσωπος της  Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD).

Περίπου 200.000 Σύροι ζουν σε 21 καταυλισμούς προσφύγων, στην πλειονότητά τους σε πόλεις κοντά στα σύνορα, είπε ο Αϊντογλού, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε καταλύματα τα οποία ενοικιάζουν εκτός των καταυλισμών αυτών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δαπανήσει περίπου 2 δισεκ. δολάρια (σχεδόν 1,5 δισεκ. ευρώ) για τη στέγαση των προσφύγων από τη Συρία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι τουλάχιστον άλλοι 2 εκατ. Σύροι θα γίνουν πρόσφυγες μέσα στο 2014 και ότι 2,25 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπιστούν εντός της χώρας τους εξαιτίας του πολέμου.