ΔΙΕΘΝΗ

Στο Βελιγράδι ο Φρατίνι για να αναλάβει χρέη συμβούλου της κυβέρνησης

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2013, 13:03 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2013, 13:57
Στο Βελιγράδι ο Φρατίνι για να αναλάβει χρέη συμβούλου της κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στο Βελιγράδι, για να αναλάβει χρέη συμβούλου, σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στο Βελιγράδι, από τότε που αποδέχθηκε την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης να αναλάβει χρέη συμβούλου, σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Φρατίνι θα έχει σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς της κυβέρνησης της Σερβίας και την ομάδα για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, στις 7 Οκτωβρίου δέχθηκε την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης να αναλάβει χρέη συμβούλου, κυρίως σε ζητήματα που συνδέονται με τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων 23 και 24 (δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα) και (ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια).

Ο Φράνκο Φρατίνι, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Tanjug", μαζί με άλλους ξένους αξιωματούχους θα παραστεί και στη σημερινή εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού της Σερβίας. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από το γραφείο του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, θα αναλάβει τα καθήκοντά του χωρίς αμοιβή, μέσω των προσωπικών επαφών του με τον αρχηγό του SNS και πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Φρατίνι υποστηρίζει τη θέση ότι η διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης δεν θα ολοκληρωθεί, αν δεν αποκτήσουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων καθεστώς μέλους της ΕΕ. "Δεν βλέπω εναλλακτική λύση. Η Σερβία μία μέρα θα γίνει μέλος της Ε.Ε., δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ.Φρατίνι, ο οποίος θεωρείται ένας από τους Ευρωπαίους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή και αναφέρεται συχνά ως υποψήφιος διάδοχος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Καθήκοντα συμβούλων της σερβικής κυβέρνησης έχουν αναλάβει επίσης, ο Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ.