Οι τρεις κύριες ιταλικές συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων θα πραγματοποιήσουν απεργίες και διαδηλώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες κατά του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2014, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συνδικάτου UIL Λουίτζι Αντζελέτι έπειτα από συνάντησή του με άλλους συνδικαλιστές ηγέτες.

Ο προϋπολογισμός δέχεται έντονες επικρίσεις από συνδικάτα, εργοδότες και στις τάξεις των κυβερνώντων κομμάτων επειδή θεωρείται υπερβολικά άτολμος όσον αφορά τη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη ή τη μεταρρύθμιση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια.

Ο προϋπολογισμός, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας σε 2,5% του ΑΕΠ το 2014 από το 3% που είναι ο στόχος για φέτος, έχει γίνει εστία δυσαρέσκειας και αυξάνει την πίεση επί της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.

"Τα πάντα παραμένουν τα ίδια, δεν έπρεπε να είχε κάνει ένα προϋπολογισμό για να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε κάνει ένα προϋπολογισμό για να σταθεροποιήσει τη χώρα", δήλωσε ο Αντζελέτι προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων CISL και CGIL.

Τα συνδικάτα ζητούν μείζονες αλλαγές στον προϋπολογισμό κατά την εξέτασή του από το κοινοβούλιο, όπου πρέπει να εγκριθεί ως το τέλος του έτους, όμως δεν προκήρυξαν πανεθνική γενική απεργία.