Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβετλίν Γιόφτσεφ, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσίασε έκθεση σχετικά με τους μετανάστες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μεταναστευτική πίεση προς τη Βουλγαρία αυξάνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία και υπάρχουν προβλήματα για τους πρόσφυγες, τις τοπικές αρχές αλλά και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών.

Ο κ. Γιόφτσεφ είπε ότι στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και στη Σόφια, όπου έχει βρίσκεται το 75% περίπου των 6.645 μεταναστών (από τους οποίους οι 4.444 είναι Σύριοι),ιδρύθηκαν νέα προσφυγικά κέντρα. «Η Βουλγαρία διαθέτει σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και περιφρούρησης των συνόρων και οι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται μόλις περάσουν τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Βουλγαρίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Τόνισε επίσης, ότι η Σόφια δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα της με την Τουρκία και επιβεβαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης, για κατασκευή φράχτη μήκους 30χλμ σε τμήμα των συνόρων.

Επαναξιολόγηση και αναθεώρηση της στρατηγικής της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση κρίσεων και απειλών της εθνικής ασφάλειας, ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση με τους πρόσφυγες. Ο κ. Πλέβνελιεφ παρέστη σε διάσκεψη για την εθνική ασφάλεια στη Σόφια, υπό την αιγίδα της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών.

Την εκτίμηση ότι η κρίση της Συρίας δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα και το προσφυγικό πρόβλημα θα συνεχίζει να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις,έκανε η αρμόδια Επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δηλώσεις της στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ.