Σε έναν χρόνο ή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν, όπως δήλωσε ο βασικός διαπραγματευτής της χώρας για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη, η Τεχεράνη πρότεινε στους συνομιλητές της ένα σχέδιο τριών φάσεων για να απεμπλακεί η διαδικασία των συνομιλιών από το πολυετές αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

«Εάν δούμε την ίδια σοβαρότητα που είδαμε στη Γενεύη στις 15-16 Οκτωβρίου και στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις,  σε έξι μήνες έως έναν χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε καταλήξει σε λύση», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Alam.

«Σε διάστημα τριών έως έξι μηνών μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σχετικά με το πρώτο βήμα», δήλωσε τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι ιρανοί διαπραγματευτές θα έχουν νέα συνάντηση στη Γενεύη με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Γερμανίας στις 7-8 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι υποπτεύονται ότι πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπάρχει σχέδιο κατασκευής πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο η Τεχεράνη αρνείται σθεναρά.

Και οι δύο πλευρές έχουν τονίσει ότι χρειάζεται υπέρβαση μεγάλων διαφορών για να υπάρξει τελική συμφωνία.

TAGS