Χιλιάδες λάτρεις της ιστορίας του 19ου αιώνα με κοστούμια εποχής, βρέθηκαν έξω από τη Λειψία της Γερμανίας, την Κυριακή σε μια αναπαράσταση της αιματηρής Μάχης των Εθνών προκειμένου να γιορτάσουν την 200η επέτειο από την ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα, Ναπολέοντα.

Φλογέρες και τύμπανα συνόδευαν τους άνδρες, που κατευθύνονταν στα κανόνια τους, ντυμένοι με πράσινες, κόκκινες, γαλάζιες και γκρι στολές.

Μια ιστορική επιτροπή πέρασε χρόνια τελειοποιώντας το σενάριο για την 200η αναπαράσταση, ενώ περίπου 6.000 λάτρεις βρέθηκαν στο πεδίο της Μάχης των Εθνών, γνωστή και ως η Μάχη της Λειψίας.

«Θέλω να δείξω στους νέους την ιστορία» δήλωσε ο υπεύθυνος για την αναπαράσταση, Πίτερ Μπαχ, 59 ετών. «Διαφορετικά θα μπορούσαν να διαβάσουν μόνο γι' αυτή τη μάχη από τα ιστορικά βιβλία».

Ο Μπαχ, από το κοντινό Erfurt, υποδύεται έναν στρατηγό στην υπηρεσία του Δούκα της Σαξονίας.
Πριν από την αναπαράσταση δεν είχε ιδέα προς τα πού θα κινούνταν η μονάδα του.

«Θέλουμε να είναι όπως πραγματικά έγινε, γι' αυτό και θα περιμένω να πάρω εντολές από τον αρχηγό μου» δήλωσε ο Μπαν, χαρούμενος που δεν γνώριζε την συνέχεια της μάχης.

«Είναι καλό και είναι πραγματικό. Ήμουν στο γερμανικό στρατό και είναι το ίδιο» δήλωσε γελώντας.

Πολεμώντας για τον στρατό του Ναπολέοντα, ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: «Το βράδυ, θα είμαστε όλοι στον ουρανό» δήλωσε ο Μπαχ. «Δεν πειράζει όμως, γιατί είμαστε όλοι φίλοι».
Αποδυναμωμένος από την εκστρατεία στη Ρωσία, ο Ναπολέων υπέστη μια αποφασιστική ήττα το 1813 στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων που απαρτίζονταν από την Πρωσία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Αγγλία.

Η μάχη είναι γνωστή ως η πιο αιματηρή στην Ευρώπη πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγώντας στο θάνατο 100.000 στρατιώτες.
Την Κυριακή, οι λάτρεις της αναπαράστασης από 28 χώρες παραβρέθηκαν στο πεδίο της μάχης.

«Σε αυτό το τάγμα ακούγονται 6 διαφορετικές γλώσσες» δήλωσε ο Μαρκ Κοένς, φορώντας μπλε παλτό και γκρι παντελόνι της στολής της Πρωσίας.
Ο Κοένς, 43 ετών, ταξίδεψε από το μακρινό Σίδνεϊ μαζί με αρκετούς ακόμη Αυστραλούς. Αποφάσισε να πάρει μέρος στην αναπαράσταση γιατί αρκετοί βετεράνοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία μετά τις συγκρούσεις και εγκαταστάθηκαν εκεί.

«Άλλαξε το Αυστραλιανό τοπίο» δήλωσε ο Κοένς. «Διάφορες περιοχές πήραν το όνομά τους από τις μάχες: πόλεις, δρόμοι και μπαρ όπως Lord Nelson, Hero of Waterloo».