Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε απόψε ότι δυσκολεύεται να δει πώς το Ιράν θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη εάν δεν υποστηρίζει την πρόταση να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα αυτή.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Παρίσι, όπου είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χάλεντ αλ Ατίγια, ο Κέρι επισήμανε ότι η Τεχεράνη δεν έχει υποστηρίξει την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Γενεύης.

«Επομένως είναι πολύ δύσκολο να δούμε το πώς το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο εν τη απουσία οιασδήποτε προθυμίας από μέρους του να προσέλθει με σκοπό να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους. «Εάν (το Ιράν) αποδέχεται τη Γενεύη 1, και θέλει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, άλλο ζήτημα», πρόσθεσε ο Κέρι.

Επίσης ο Κέρι προέβλεψε ότι εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ επανεκλεγεί στην προεδρία στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2014 η σύρραξη θα συνεχιστεί. «Είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει», τόνισε ο Κέρι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Άσαντ να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία και να επανεκλεγεί.

Εξάλλου ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στο μεσανατολικό, είπε πως ο ομόλογός του τού Κατάρ συμφώνησε να παράσχει μια ελάφρυνση χρέους ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Γαλλία, «την παλιά σύμμαχό» των ΗΠΑ, και τις απαιτήσεις των Παρισίων να δοθούν εξηγήσεις από αμερικανικής πλευράς για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των επικοινωνιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), στο πλαίσιο του οποίου φέρονται να παρακολουθούνταν δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι, ο Κέρι είπε ότι θα «συζητήσει» με τη γαλλική κυβέρνηση.