Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ καταποντίσθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του μετά την πρόσφατη κρίση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και το πλαφόν του δημοσίου χρέους.

Περί τα δύο τρίτα των Αμερικανών, το 63%, έχουν αρνητική γνώμη για το κόμμα, έναντι 32% θετικών γνωμών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των Washington Post-ABC News.

Η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προκλήθηκε από την αδιαλλαξία του Tea Party, το οποίο συνέδεσε την έγκριση του προϋπολογισμού με την διάλυση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας. Επειτα από δεκαεξαήμερη παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών το Κονγκρέσο ενέκρινε την τελευταία στιγμή την αύξηση του ανωτάτου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχει θετική γνώμη για το Tea Party, μετά την κρίση.

Ωστόσο, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα βγαίνει αλώβητο από την κρίση. Οι έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Δημοκρατικοί διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις και οι αρνητικές γνώμες για το κόμμα έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ του 49%.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επιρρίπτουν την ευθύνη για την κρίση στους Ρεπουμπλικανούς (53%), το 29% στον Ομπάμα και το 15% τόσο στους Ρεπουμπλικανούς, όσο και στους Δημοκρατικούς.