Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Μπουντεσταγκ συνταγματικά γίνεται ένα μήνα μετά τις εκλογές, δηλαδή σήμερα. Στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, που θα γίνει σήμερα θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών ομάδων του μεγάλου συνασπισμού. Το παζάρι για τα αξιώματα ανάμεσα στους εταίρους καλά κρατεί, και οι δύο εταίροι θέλουν από δύο αντιπροέδρους. 

Η εκλογή τους θα σηματοδοτήσει το πρώτο «πάντρεμα» ανάμεσα στους δύο εταίρους. Ο πρόεδρος θα βγει χωρίς αντίπαλο με τους ψήφους όλων. Παραδοσιακά προτείνεται από το πρώτο κόμμα, άρα θα είναι Χριστιανοδημοκράτης από το κόμμα της κυρίας Μέρκελ.

Το όνομα του είναι ήδη γνωστό. Πρόεδρος θα είναι ο Νόρμπερτ Λάμερτ, που βρίσκεται ήδη σε αυτή τη θέση από το 2005 και έχει έτσι την ευκαιρία για μια τρίτη θητεία.

Η απόφαση υπέρ της τρίτης θητείας του Λάμερτ, που δεν ήταν δεδομένη πριν από ένα μήνα, μάλλον σημαίνει κάτι και για το πολιτικό μέλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι  ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς με ειδικό βάρος στην κυβέρνηση Μέρκελ. Σε περίπτωση που θα έφευγε από τη θέση του, στο Βερολίνο πίστευαν ότι σε δύο μόνο αξιώματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Στο πρώτο τη τάξη υπουργείο που θεωρείται ότι είναι το Εξωτερικών, ή ως πρόεδρος της βουλής. Κανείς στο Βερολίνο ωστόσο δεν πιστεύει ότι στα 70 του και σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Σόιμπλε γοητεύεται από μια ζωή στο αεροπλάνο. Η προεδρία της ομοσπονδιακής βουλής θα του ταίριαζε καλύτερα σαν τιμητικό αξίωμα για να κλείσει την καριέρα του. Η επιστροφή του Λαμερτ κλείνει αυτήν την πόρτα.

Αν κάτι μπορεί να συμπεράνει κανείς από όλα αυτά, είναι ότι ο Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα, η βασική επιλογή της Μέρκελ σε θέματα πολιτικού προσωπικού να έχει ήδη γίνει. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν σταματήσει να μιλούν για το Οικονομικών.

Ούτως ή άλλως, αυτές ήταν δηλώσεις κατωτέρων στελεχών, η διαπραγματευτική ομάδα  περί τον Ζίγκμαρ Γκαμπριελ, δεν έβαλε ποτέ τέτοιο θέμα.

Πέραν τούτου έχει άλλωστε τη σημειολογία του, ότι δημιουργήθηκαν θεματικές ομάδες εργασίας που  θα συμφωνήσουν το συμβόλαιο συνασπισμού, και ότι στην ομάδα εργασίας των Οικονομικών, προσέρχεται ως επικεφαλής ο Σόιμπλε, ενώ επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών θα είναι πιθανότατα ο Σταινμπρουκ, που έχει ξεκαθαρίσει, πως δεν θα είναι στην κυβέρνηση.

Ο Σόιμπλε, ο διάβολος που ξέρουμε για άλλα τέσσερα χρόνια.