Οι υπουργοί ένδεκα δυτικών και αραβικών χωρών θα προσπαθήσουν σήμερα στο Λονδίνο να πείσουν την συριακή αντιπολίτευση να μετάσχει στην μελλοντική διεθνή διάσκεψη Γενεύη-2, για την πολιτική μετάβαση στη Συρία, ενώ μια μεγάλη οργάνωση της αντιπολίτευσης αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη.

Οι "Φίλοι της Συρίας" θα επιμείνουν η αντιπολίτευση να μετάσχει "ενωμένη και δυνατή" στη διάσκεψη της Γενεύης στην οποία αναμένεται να μετάσχουν αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφασίσουν για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 115.000 ανθρώπων σε διάστημα δυόμισι ετών.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, η μεγαλύτερη ομάδα του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη και απείλησε ότι με απόσχιση, αν ο Συνασπισμός μετάσχει. Για τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Τζορτζ Σάμπρα, μια διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο οι σύροι πολίτες πολιορκούνται.

Η διάσκεψη Γενεύη 2 αναβλήθηκε επανειλημμένα και η συριακή αντιπολίτευση, που είναι πολύ διχασμένη και αναμενόταν να αποφασίσει την προσεχή εβδομάδα για τη συμμετοχή της, ανέβαλε τη συνεδρίασή της για τις αρχές Νοεμβρίου.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ κατάφερε επίσης ένα σκληρό πλήγμα στο σχέδιο για τη διάσκεψη Γενεύη 2 εκτιμώντας ότι "δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις" για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ο σύρος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2014. Ωστόσο αν επανεκλεγεί, ο πόλεμος θα συνεχιστεί, προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο. "Αν νομίζει ότι θα διευθετήσει τα προβλήματα ως υποψήφιος για την επανεκλογή του, μπορώ να τού πω το εξής: πιστεύω ότι είναι βέβαιο πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει όσο αυτός είναι εκεί όπου είναι σήμερα".

Μετά τη σημερινή διάσκεψη στο Λονδίνο των "Φίλων της Συρίας" και της συριακής αντιπολίτευσης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου νωρίς το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση αυτή που πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα θα μετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Αχμαντ Τζάρμπα, ο οποίος εξελέγη τον Ιούλιο, και θα συνοδεύεται από τον Μουσταφά Σαμπάχ, τον αντίπαλό του στην εκλογή αυτή.

TAGS